Saturday, April 18, 2009

"Baby Naming Day"-- Tahnik Day...

(dah lama nak edit entry ni, tapi tak terlaksana, dan hampit terlupa.. today, i try my best...tu pon sebab abg fadhlah dah hint kat entry dia.. heheh..)

Hello People.. Recently I went for a program in my kampung. It was the christening of baby.. hari menamakan budak.. ni function kat umah muslim.. (i can't find the term in english.. baby naming day???! sorry).

I have never seen many activities done here back in Penang. I am not sure if you guys were exposed with such activties.

Firstly, the imam said some prayers- they read Yasin and some selawat and Tahlil.. Later on, i saw a long stick-looking-weighing-scale-like cradle (or whatever you guys will call it) used to put the baby on one side of it and the other side was occupied with rice(not the cooked ones) and the imam would put the rice as much as the weight of the baby.

After that,the rice was cooked and given to the villagers.. mcm sedekah la.. these pictures will tell you what happened la ok..


(this is the picture of the ustad/imam saying prayers on the baby and balancing the baby to the rice..)


(this is the baby's grandfather measuring the rice)


(the imam is trimming the baby's hair..the baby's mum is in green baju kurung..the other pretty girls are the villagers.. comey gak dirog)


(this is something new for me.. dirog gunting rambut bapak baby tu jugak..)


(after that, mak baby pon kena gunting gak rambut dia..hehe.. funny gak..)

Lastly...

(this is the baby's house.. hehe..)

ok friends.. it has taken all day to upload pictures and update this blog of mine which was kept idle a few days (weeks perhaps!).. harap abg fadhlah puas hati..

take care.. doa from me to all of you..

6 comments:

Fadhlah said...

pelik la?persoalanya...klu mcm tu mak budak kena tunjuk rambut la time kena potong tu?klu yang alim tu cam mana ye?kena tunjuk jugak ker...satu lagi...yang nie mmg adat atau mmg kampung nie je yang buat?

yanti said...

banyak nya upacara..org kita sekarang, 'eh bang, baby ni kita bagi nama siti nurhalisza la yek sebab saya suka siti..'dan bapaknye pun pegi membuat surat beranak baby tuh..

Sir Matno said...

aBG,
hmm.. taktau la plak mcm tu.. actually kat sini derang tak amek port sgt bab pakai tudung nie.. ada penduduk yg datang sekolah pakai tudung, kita lalu depan umah dia, selamaba rock je dia dok kemban dan bagi salam kat kami!

and secondly, tak dengar plak member lain kat area sabah ni pernah attend function mcm ni, so, tak pasti kalau benda ni adat kampung kami je ke.. ustad kat sekolah ni ckp kat kampung dia di beaufort(area tpt joon ming ajar tu) ckp tpt dia ada gak.. tapi yg gunting rambut pompuan tu adalah datuk atau org tua lain yg mahram dia lah.. and tak wat publicly mcm tu..

yanti,
hmm.. kami ada budak nama pelik2 sgt.. mohamad julinaswari...

Silverleaf said...

selamat tak gunting rambut semua tetamu sekali...jenuh sorang2 nak tunduk...

zruilseta said...

pelik ke julinaswari?

check out these names of students in my school

1. ridal welko
2. thvesnawati
3. koska rika
4. gabelir
5. si usang
6. bobi saban petrus
7. lim guan peng (hahaha)
8. tongkatung anak janting
9. lerwinesiuous anak jumin

tergeliat lidah nak sebut..

Sir Matno said...

silverleaf,
diorg tak gunting rambut semua yg hadir lah! adoi..

zruilseta,
leh wat tongue twister la dgn nama budak2 tu.. good one though.. hehhehhe