Friday, January 23, 2009



Didn't come out of Banggi for two weeks, feel like I don't know many things that happened in the world. At times, living in Banggi makes me feel like I belong to another world where life is much simpler and I complicate things there (muahahaha.. Shoba and Suga will love this statement!).

Been struggling in mud and floods all over the school compound. It was the rainy season in Sabah recently, and I managed to capture a few photos of the heartbreaking, thought provoking images of kids coming to school, even when the usual 30minutes journey changed up to 1 hour!

This is my Year 1,2 and 3 classroom view from my staffroom.. You see it for yourselves! Had to cross the "bridge" every time I had class with them.. I slipped and fell into the "river" which was up to my knee last week! Adoi!!

Nun jauh di sana rumah yang aku tinggal.. ok la tuh, at least I have got a place to stay.. But this time around, there were lots of mosquitoes.. The Astro like "mangkuk" was intended for Internet at school but since it was fixed and until today, it was and is not activated. So, the "mangkok" stays at its place and we all become the "mangkok ayon"! Adoi!!

The first English optionist(the one in Red--that's me le...hehe) in SK Palak Banggi, Pulau Banggi, Kudat, Sabah..

These are my pupils... They go through this everyday... I don't have words to describe my feelings of seeing them like this everyday... Recently, the teachers in the school took some soil from the new-quarters site and poured it at the pathway that the pupils passed by everyday, so that it would ease their trouble a little.. sigh...

That's all for now, will update more..

Leaving you people with a thinking question-- Do we still complain that we don't have enough?!

Syukran Ya Allah, Alhamdulillah.

Friday, January 9, 2009

Surat Seorang Mahasiswa

Seorang mahasiswa semester akhir menulis surat kepada ayahnya:
Ayah, Saya merasa tidak selesa kerana terus menerus menulis surat kepada ayah untuk meminta wang. Saya merasa malu dan sedih. Saya ingin meminta wang sebanyak Rm1000 dari ayah, walaupun setiap bahagian tubuh saya memberontak. Saya meminta dengan tulus dari hati saya yang paling dalam, ayah maafkan saya.
Salam dari anakanda, Sarip.
p/s Saya merasa berat hati untuk mengirimkan surat ini, jadi saya cuba untuk mengejar posmen yang mengambil surat ini dari dalam peti surat. Saya ingin mengambil kembali surat ini dan membakarnya, kerana surat ini pasti menyusahkan hati ayah. Saya berdoa dalam hati agar saya dapat semula surat ini, tapi sudah terlambat.
Beberapa hari kemudian dia menerima balasan surat dari ayahnya yang mengandungi ayat yang ringkas,
Untuk Sarip, "Nak, doamu sudah dimakbulkan. Suratmu tidak pernah ayah terima"
Dari Ayahmu.

After not updating for a total one week!

Yahoo!!! At last, I got to go out to Kudat!! ngeheheheheh...

Been in the jungle for a week, life surrounded with mud and dirt. huhuh.. so pathetic...

was so sad to see the kids coming to school mingled with mud and flood waters.. but i admire their courage.. bravo kids, my prayers for you will be there always.

we are having the cold season right now in Banggi, so, the island is practically flooded! mud, mud and mud everywhere, and no fish-catching activity is allowed, so, no fish for the past one week!!! adoi!!

anyway, workload seems to add on and on and on... tired lah, boss!

Glad to see 4 year 1 pupils in the school.. one boy (Yusry) always cries when any teacher enters the class.. to my surprise, he has stopped crying when I managed to draw an apple and an ant in his exercise book! (wah... aku sudah pandai melukis, bah! thanks to Thulsy for the great encouragement!heheheh)

will update more when I have the chance.. wish me luck ye..

till then, lots of hugs and love from Cikgu Matno, live and alive from Banggi Island!

p/s- happy chinese new year to all my beloved chinese friends, lecturers, neighbours and all out there. Happy hols too..

p/s2- selamat pengantin baru, abg razak.. semoga berbahagia ke anak cucu.. sorry, Noor tak dapat hadir ke kenduri kawen abg... nanti noor beli hadiah dari sabah eh.. huhuh

Friday, January 2, 2009

Coming down and Going back...

Guess the title explains everything..
Nak balik Sabah dah.. Adoi!

Selamat bertugas kepada semua guru.. Yang baru nak mula kerjaya, selamat datang ke dunia perguruan yang sangat mencabar (not kidding, ada yang nak jadi gila bila pikir pasal keja ni..)

Pada yang dah berkhidmat, tabahkan diri dan kuatkan semangat. You are not alone(although you are in a deserted area where no mobile can reach you--ehem..ehem.. U Mobile pon takda gunanya..ahaks), we are going to have a stiff tough time to not only teach, but educate.

Maybe ada yang tak setuju dgn apa saya cakap, lantak korang lah!

What I know, at the end of the month, halal tak gaji saya?! tepuk dada, tanyalah Iman (tu pon kalau iman nak jawab, jgn aiman tak kesah yang jawab!)

End with something here-- Allah tak tengok kaya mana kita, allah tengok keikhlasan kita (that comprises in the taqwa company)..

P/s- pasni, if lama takda blog dari saya maksudnya, saya tak dapat online le..

Happy New Year 1430 H and 2009!